SECRETELE SUCCESULUI: Cum Sa Iti Faci Prieteni si Sa Devii Influent | Ce am citit #4

Acest articol se bazeaza pe una dintre cele mai vandute carti motivationale, cartea lui Dale Carnegie: “Secretele succesului: Cum sa iti faci prieteni si sa devii influent”.

Cartea este riguros structurata, fiind impartita in patru parti. La finalul fiecarui capitol in parte se evidentiaza un principiu, iar la finalul fiecarei parti apar toate principiile acesteia. Este folositor celor care obisnuiesc sa faca semne pe carti sau celor care isi fac panou motivational.

Am selectat cateva principii valoroase, dupa fiecare structura:

 

1. PARTEA INTAI

📚 “Nu critica, nu condamna, nu te plange.”
Conteaza ce tip de energie circula intre tine si persoana cu care ai o conversatie. Incearca sa te concentrezi pe tot ce este placut, astfel atragi si cealalta persoana intr-un spatiu primitor. Suntem responsabili de tipul de conversatie pe care il purtam, deci de confortul sau disconfortul creat celeilalte persoane. Alege sa fii empatic.

📚 “Ofera o apreciere onesta si sincera.”

Autorul spune ca anumiti cititori au tendinta de a confunda o apreciere sincera cu linguseala. Sinceritatea va face intotdeauna diferenta in asemenea situatii. Te-ai gandit ca uneori conteaza mai mult partea plina a paharului? Cum e sa te concentrezi doar pe ceea ce ai, facand abstractie de ceea ce nu ai? La fel poti sa faci si atunci cand te intalnesti cu un prieten bun. Il poti admira pentru un lucru anume si il poti felicita cu voce tare. Acelui prieten ii va conta aprecierea ta spusa cu voce tare.

2. PARTEA A DOUA

📚 “Fii un bun ascultator. Incurajeaza-i pe ceilalti sa vorbeasca despre ei insisi.”

O conversatie implica cel putin doua persoane. In singuratate poti sa te concentrezi pe tine. Avand companie straduieste-te sa pui accentul pe cealalta persoana. Caldura si atentia ta va fi rasplatita, deoarece astfel tu ai facut deja un pas catre o mai buna intelegere, exprimandu-ti implicarea. Ai facut primul pas pentru a fi “pe aceeasi lungime de unda”.

📚 “Modelati-va discursul in conformitate cu ascultatorul.”

Desi uneori vrei sa ai dreptate, vrei sa enumeri toate cele 17 motive rationale si vrei sa faci o demonstratie elaborata (…ohooo, cine nu vrea?), este mai bine sa fii un realistic empatic si sa asculti si parerea celeilalte persoane. Puteti cladi ceva doar daca puneti caramizile in zona voastra comuna.

3. PARTEA A TREIA

📚 “Singurul mod de a obtine ceea ce e mai bun dintr-o cearta este sa o eviti.”

Mintea umana cunoaste doar ceva prin ce a mai trecut, neavand alte informatii despre necunoscut. Totusi, ne contrazicem si la cele mai mici detalii insignifiante. Evita sa iti impui punctul de vedere si incearca sa intelegi motivul pentru care cealalta persoana are o perspectiva diferita fata de a ta. Astfel, o cearta se poate transforma intr-un schimb placut de opinii.

📚 “Da dovada de respect fata de opiniile interlocutorului tau. Nu spune niciodata ‘Te inseli’.”

Din pacate, desi ne putem imagina care este realitatea celuilalt, nu putem sti exact prin ce a trecut acel om, astfel nu putem sti daca se insala sau nu. Singurul lucru pe care il cunoastem este realitatea noastra si atat. Respecta realitatea celuilalt.

📚 “Incearca in mod sincer sa vezi lucrurile din punctul de vedere al celeilalte persoane.”

Autorul spune ca ne este greu sa intelegem care este sensul exact al afirmatiilor pentru cealalta persoana. Sinceritatea combinata cu o gandire rigida costa… costa prietenie, costa relatie intre parinte-copil si costa parteneri de afaceri. Incearca sa empatizezi cu cealalta persoana. Daca nu stii cum sa incepi, gandeste-te la cei mai apropiati oameni pe care ii ai si intreaba-te oare ce ii poate motiva in fiecare zi. Citeste mai multe tipuri de carti, pentru a-ti antrena imaginatia de: “Oare el/ea cum se simte acum?”.

4. PARTEA A PATRA

📚 “Adreseaza intrebari in loc de a da ordine directe.”

Intrebarile deschise il ajuta pe celalalt sa se exprime mai usor. Poate tu cunosti o solutie care functioneaza, insa celalalt stie ceva mai rapid si mai eficient. Intrebandu-l, il lasi pe el sa formeze intregul raspuns.

📚 “Permite celeilalte persoane sa isi pastreze onoarea.”

Indiferent daca discutam cu cineva ceva mai mult sau mai putin placut, cealalta persoana are dreptul sa-si sustina alegerile pe care le-a facut. Libertatea si timpul investit in ascultarea ei este un semn profund de respect. De exemplu, intr-o anumita situatie, poti aprecia faptul ca ea se straduieste, ca iti pune intrebari si ca incearca sa faca mai bine data viitoare si ca are acest curaj.

📚 “Lauda cel ma mic progres si lauda fiecare progres. ‘Aproba inimos si lauda cu sinceritate.’ ”

Fiecare dintre noi tanjim dupa apreciere si recunostinta. In acest context, lauda se refera la aprecierea abilitatilor celeilalte persoane, in mod sincer. Complimentele sincere nu pot fi confundate cu linguseala. Laudele din inima pot fi usor recunoscute.

📚 “Motiveaza cealalta persoana in asa fel incat sa faca bucuroasa ceea ce ii sugerezi.”

Motivarea celeilalte persoane, dupa cum spune autorul, contribuie la crearea unei imagini de sine mai bune, astfel si munca ei va fi mai calitativa. Fiindca atitudinea oamenilor este influentata de mediul inconjurator, intr-un mediu placut in care ei sunt apreciati si motivati vor manifesta un comportament benefic tuturor.

 

Iti recomand cu incredere aceasta carte!

 

Clipul animat al cartii este pe Youtube:

Pentru a fi la curent cu ultimele video-uri ABONEAZA-TE la canalul de YouTube !

Cartea o gasesti AICI:

Te imbratisez!

Comments

comments