De ce să nu te compari cu alții? | Conștiința de sine ► 5

Când te compari cu cineva, cât de bine te simți?

De mică am avut tendința de a mă compara cu ceilalți, analizându-i ce au ei și nu am eu, ce știu ei mai bine și ce nu știu eu. Îți dai seama și tu, este complet greșit. M-am mai maturizat.

În prezent mai fac asta? Aș minți dacă aș spune că NU. Insă am schimbat punctul de vedere, compararea încerc să o transform într-o observare detașată, obiectivă.

 

Citind mai multe cărți bazate pe dezvoltare personală, m-am trezit la realitate. Singura persoană cu care ar trebui să mă compar sunt eu însămi. Nu îmi place mereu ceea ce văd. Perfecționismul bate cam des la ușă, uneori chiar intră și stă comod până îmi fac curaj și îl poftesc frumos afară. Ca ființă umană, mă iubesc așa cum sunt, încerc să nu fiu exigentă și să mă iert, să văd cum pot fi mai bună comparativ cu ziua de ieri.

Când te compari cu cineva vei fi întotdeauna inferior, când nu te compari cu nimeni eşti un om liber.  Vlad Heres

Sunt mai bună decât ieri? Nu cred. Sunt mai bună decât acum o lună? Cu siguranță!

Tu cât de des te compari cu colegii tăi, cu prietenii sau cu persoanele necunoscute? Dacă ești conștient de asta și vrei să schimbi, să devii un om liber, ești pe drumul cel bun. Continuă să te focusezi pe asta!

 

Iți dau 3 motive pentru a nu te compara cu ceilalți:

1.    Nu ai niciodată acelaș punct de start cu persoana cu care te compari. Start-ul s-a dat la primii noștrii strămoși de pe planetă, de atunci nu putem ține numărătoarea. Nu ai decât să te compari cu persoana ta din ziua de ieri, pentru a-ți verifica nivelul.

2.    Fiecare persoană este specială în propriul ei fel, are propriile talente și slăbiciuni. Tu nu ai absolut deloc motive raționale ca să te compari cu un străin, dar nici cu un prieten sau cu un membru al familiei, pentru că ești așa cum ești tu. Simte-te bine așa cum ești, fii ambițios și crește în propriul tău ritm!

3.    Energia consumată pentru comparare și pentru resentimentele ulterioare ai putea să o investești în lucruri utile. Ai putea să îți dai mai mult interesul în a te înțelege și a te iubi pe tine însuți, în dezvoltare personală, în autoeducare și în timp petrecut cu oameni dragi.

 

Iubește-te așa cum ești și compară-te doar cu tine.

Te îmbrățișez!

Comments

comments