Cum detectezi o minciuna? 5 semne ca esti mintit | Ce am citit #3

Folosim zilnic minciuna sub diferite pretexte. Tu cum detectezi o minciuna?

Ne place sau nu, mintim la o simpla intrebare de:

– Ce mai faci, esti bine?

– Da, sunt bine.

 

Raspunsul sincer ar fi “Sunt in general bine, insa am 2 lucruri pe care trebuie sa le rezolv pana la finalul zilei pentru a fi linistit. Iar in weekend ma duc la nunta, unde inca nu stiu ce voi purta, deci trebuie sa imi caut rochie.”

 

Ei bine, si un raspuns partial este de fapt o minciuna. Unele minciuni sunt neutre, deoarece nu-i faci rau celuilalt si nici tie, altele iti fac rau doar tie, iar altele sunt rele in totalitate. Mai exista minciuni care au efecte pozitive, de exemplu iti poti repeta afirmatiile: “sunt bine, sunt bine” pana intr-adevar iti revii dintr-o raceala intr-un timp mult mai scurt sau poti repeta “sunt bine la spate, maine nu voi mai simti nimic, deja abia simt durerea, sunt bine la spate”, acestea avand ca scop influentarea constienta pozitiva a trupului.

 

Cartea “Spy the lie. Fosti ofiteri CIA te invata cum sa detectezi inselatoriile” se bazeaza pe studiul care se concentreaza strict pe detectarea minciunilor prin gesturi si cuvinte.

 

Dupa parerea mea, minciuna este o realitate inexistenta pentru noi si pentru celalalt, de care vrem sa credem ca s-a intamplat si vrem si pe celalalt sa il convingem ca asa este cum descriem noi. In acea mica lume imaginara lucrurile se intampla conform celor “inventate”, fara sa se faca actiune in acel sens. Detectarea minciunilor este folositoare atunci cand vrei sa stii adevarul, cand depinzi de persoanele cu care au acestea legatura sau de faptele acestor persoane.

 

In carte am gasit 5 sfaturi care te ajuta sa detectezi o minciuna:

 

1. IGNORA COMPORTAMENTUL SINCER

Ignorarea comportamentului sincer ajuta la simplificarea analizarii celuilalt.
Oamenii cunosc cum sa faca astfel incat o propozitie rostita sa para cat mai sincera, adaugand mai multe elemente care tin de sinceritate: exagerarea in rostire, uimirea, aratarea fapului ca persoana este interesata doar de lucruri curate, rostirea unor convingeri generale, de exemplu: “Un om cinstit nu face asa ceva, iar eu sunt un om cinstit”.

 

Prin ignorarea elementelor care indica sinceritate se poate restrange numarul de posibili indici pe care ii analizezi. Poti fi atent la:

– miscari, gesturi si puncte de ancorare

– rostirea cuvintelor si tonalitatea vocii.


Cum poate fi? Te concentrezi sa eviti sa arati faptul ca minti. E asemanator cu: “Nu te gandi la un elefant roz.” Nu ai cum sa nu.

 

2. ATINGEREA FETEI

Atingerea fetei atunci cand cineva minte are o cauza rationala. Prima data persoana ascultata aude intrebarea care i se adreseaza. Este o intrebare care o irita, deoarece stie ca urmeaza sa isi apere ideea sustinuta, foarte probabil o minciuna. In acelasi timp persoana simte instinctul “lupta sau fugi”, care creeaza fenomenul care redirectioneaza sangele catre grupele musculare mai mari. De unde acest sange? De la extremitati, cum ar fi nivelul pielii, etc. Persoana nu poate efectiv sa se lupte sau sa fuga, astfel ea va confrunta intrebarea cu un raspuns fals: o minciuna. Dupa momentul in care i s-a adresat intrebarea, persoana simte o mancarime sau o usoara iritare in zona fetei. Autorii cartii atrag atentia ca nu orice miscare sau atingere a fetei indica faptul ca persoana spune o minciuna, ci poate spune ceva ce o jeneaza sau ceva anume de care este rusinata.

 

3. MISCAREA PUNCTELOR DE ANCORARE

Punctele de ancorare sunt acele zone ale corpului care “fixeaza” persoana intr-o anumita pozitie. De exemplu, daca tu acum stai pe scaun, punctele tale de ancorare sunt picioarele, fesele si spatele.Autorii cartii ne reamintesc faptul ca fiecare persoana are un anume obicei de a-si misca punctele de ancorare. Daca tu maine te duci la cafenea, iti intrebi un prieten cum s-a simtit saptamana trecuta in excursie cu tine, iar el incep sa isi miste piciorul, exista o mica probabilitate ca pe el il jeneaza intrebarea si urmeaza sa iti ascunda ceva. Poate acel prieten face acele miscari ale piciorului oricand se afla intr-un loc public sau ricand are dureri de burta. Insa, cel mai probabil el ascunde ceva. Fiecare om avand propriile obiceiuri, miscarea punctelor de ancorare devine uneori greu de asociat cu o minciuna.

 

4. VINOVATUL PROPUNE O PEDEAPSA MAI USOARA

Ai verisori, frati sau copii? Cum a fost cand a trebuit sa iti dai seama care dintre ei a pus inghetata in pantofi, intre timp ce ambii negau? Daca intrebi doi copii, pe Ion si pe Dan, ce pedeapsa ar trebui sa primeasca cel care a pus inghetata in pantofi (si ar fi evident ca unul dintre ei a facut asta), raspunsurile pot fi in felul urmator:

a.   Daca Ion spune ca cel care a facut asta ar trebui sa spele pantofii, iar Dan spune ca ar trebui sa spele pantofii si sa stea pedepsit fara joaca o zi intreaga, este foarte probabil ca Ion sa fie cel care a facut gluma cu inghetata. La fel, si unii oameni mari au tendinta de a-si pune pedepse mai mici, stiind ca ei au gresit.

b.    Referitor la cele povestite in cartea “Spy the Lie”, daca intrebi un infractor el ce pedeapsa ar da celui care a furat bijuteriile, e posibil ca raspunsul lui sa fie unul cu o pedeapsa grea. De ce? Pentru ca el si-a dat seama prin ce tehnica incerci sa aflii daca el e vinovatul.

 

5. NU UITA, NU ARATA FAPTUL CA O ANALIZEZI

Din carte aflam ca in realitate, multi dintre noi cunoastem intentiile omului. Posibilele motive sunt:

a. el/ea nu stie sa ascunda ceea ce gandeste, deci ce intentii are

b. simtim energia pozitiva sau negativa emanata de acea persoana.

Daca o persoana te analizeaza, nu te vei simti prea comod, astfel nu ii vei raspunde detaliat la orice intrebare. Daca persoana este neutra la raspunsurile tale si discutia tinde catre o simpla conversatie, e mare probabilitatea ca tu sa ii dai mai multe informatii. Asa cum tu ai un sentiment de “Oare ce vrea de la mine de imi pune atatea intrebari?”, asa are si cealalta persoana un sentiment negativ atunci cand tu incerci sa aflii ceva folosind o tonalitate sireata sau agresiva.

 

Cartea “Spy the lie. Fosti ofiteri CIA te invata cum sa detectezi inselatoriile” contine modalitati de a detecta minciuna si  numeroase exemple publice din viata reala, cu care au lucrat agentii.

 

Clipul animat al cartii este pe Youtube:

 

Pentru a fi la curent cu ultimele video-uri ABONEAZA-TE la canalul de YouTube !

Daca doresti sa o citesti si tu, o gasesti AICIhttps://goo.gl/bPbpMJ.

Te imbratisez!

Comments

comments