5 Pasi care te vor duce spre independenta financiara | Ce am citit #1

Ai ghicit din titlul acestui articol ca iti voi exemplifica cele mai practicate metode pentru a obtine independenta financiara. Este folositor si aplicabil? Da, iti spun asta pentru ca eu aplic de o lunga perioada conceptele pe care ti le voi spune.

De anul trecut am inceput sa citesc mai multe carti despre dezvoltare personala, comunicare, psihologie, orice subiect care ma interesa. Tot atunci am comandat si cartea “Poti face avere, chiar daca incepi mai tarziu”, de David Bach. Pot spune ca este o carte care te aduce cu picioarele pe pamant atunci cand incepi sa ai un venit constant. Citind-o in timpul facultatii, pot spune ca a fost o sincronizare folositoare din viata mea. Mi-am dat seama ca independenta financiara nu are o perioada de “inainte si dupa”. Independenta o inveti incetul cu incetul, din diferite situatii in care esti implicat tu si banii tai. Cu cat petreci mai mult timp in a-ti gestiona veniturile si cheltuielile, cu atat mai devreme te vei autodisciplina.

 

Iti voi spune top 5 metode aplicabile pentru independenta financiara, pe care le-am testat:

1. Economiseste

Din venitul tau, esti sfatuit sa economisesti o mica parte in fiecare luna. Autorul spune ca orice s-ar intampla, sa nu te atingi de acea suma, pentru a nu regreta mai tarziu.

“Plateste-te pe tine mai intai ! Pune deoparte intre 15% si 25% din venit.”David Bach

Nu ai cum sa economisesti 15% din venitul lunar? Poti incepe cu economisirea de 5%, iar treptat sa cresti procentajul. Tot ce trebuie sa faci e sa incepi.

De exemplu, daca venitul tau lunar este de 2000 RON, iar tu nu practici economisirea si ai prea putina incredere in acest obicei, in ziua in care primesti salarul depune intr-un cont 100 RON. Deoarece acesti 5% vor fi in alta parte, nu vei fi tentat sa te atingi de ei.

Eu am intalnit dificultatea in adoptarea acestui obicei. Solutia pe care am gasit-o a fost setarea unui momento in telefon, pentru fiecare luna, in data de 15.

2. Cheltuie mai putin

Foloseam expresia: “nu am cum sa cheltui mai putin”, pana cand m-am gandit in detaliu care sunt lucrurile care nu mi-ar lipsi si pe care le consider “fite” personale.

Am eliminat de pe lista ciocolata, sucurile cu X% fructe (pentru ca au un continut mare de zahar, iar sucul natural trebuie consumat imediat dupa ce este facut, acasa), am redus numarul de fursecuri si de mancaruri nocive.

Renuntarea la aceste “vicii” pe langa ca mi-a salvat o parte considerabila din veniturile proprii, m-a educat sa fiu mai atenta la sanatatea mea, sa caut sa-mi investesc banii in mancare sanatoasa, chiar daca asta presupune sa petrec mai mult timp in bucatarie.

3. Creste veniturile

Autorul ne indica sa facem tot ce este posibil pentru a ne creste veniturile lunare. Poti dezvolta o afacere, poti incepe sa vinzi anumite produse, sa investesti in a invata ceva nou si a preda sau a fi consultant.

Creste-ti veniturile

Tu iti poti gasi propriul proces care iti va oferi suma finala pe care o doresti!

4. Scapa de datorii – factor obligatoriu pentru independenta financiara

Autorul ne spune ca acesta este al doilea tel imediat dupa adoptarea obiceiului de economisire. Partea financiara a fost intotdeauna un subiect delicat. Daca avem datorii? Atunci punem X% in economisire si Y% la plata datoriei.

“Pay your mortgage and credit cards. While paying bank credit, save money because at the end of payment you will have money saved, else you will have nothing.”David Bach

5. Investeste banii economisiti

Acei bani economisiti la un moment dat vor fi folositori pentru investitii. Banii ne vor produce mai multi bani. Daca stii sa gestionezi 5.000 euro pe an, inseamna ca poti gestiona si de 1000 ori mai mult.

Unele posibilitati pentru investitii sunt:

  • bursa (actiuni, fonduri mutuale)
  • imobiliare (cumpararea unui bun si vinderea lui la un pret mai mare)
  • o afacere (personala sau impreuna cu alte persoane)
  • vanzarea unei afaceri (la o suma mai mare fata de cea investita)
  • deschidere unei afaceri in sistem franciza

 

Tot ce trebuie sa facem este sa alegem un domeniu (sau o forma de investitie), sa ne documentam continuu si sa acumulam experienta prin actiuni repetate. In timp, efortul nostru va fi rasplatit. Putem lua in calcul si faptul ca nu este obligatoriu sa avem de la inceput un castig mare. Perseverenta va da rezultate care te vor diferentia de cei care renunta.

Te incurajez sa citesti aceasta carte si mai ales sa aplici tot ce este compatibil cu dorintele tale, folosind informatiile pe care le vei gasi in ea. Cartea o gasesti AICI.

Pentru a fi la curent cu ultimele video-uri ABONEAZA-TE la canalul de YouTube !

Cartea o gasesti AICI.

 

Te imbratisez!

Comments

comments